Vikavirtasuojakytkimiä käytetään suojaamaan laitteiden yhteydessä käyttäjiä vaarallisilta sähköiskuilta ja ehkäistä tulipaloja. Vuosien mittaan vikavirtasuojakytkimien käyttöä on laajennettu ulkotiloista sisällä oleviin sähköasennuksiin. Sähköasentaja tietää milloin vikavirtasuojakytkin on laitettava. Nykyään esimerkiksi uusissa rakennuksissa valaistusryhmiin on laitettava vikavirtasuojakytkin, tilanteissa joissa maallikko voi vaihtaa lampun tai kytkeä valaisimen. SFS6000 standardi määrittelee sähköasennuksia.
Mihin vikavirtasuojakytkimen toiminta perustuu
Vikavirtasuojan toiminta yksinkertaisuudessaan perustuu sähkövirran mittaukseen. Suojatun ryhmän virta kulkee vikavirtasuojakytkimen sisältä ja seuraa ryhmään menevää ja palaavaa virtaa. Normaalitilanteessa virran erotus on käytännössä nolla ampeeria. Normaalitilanteessa saattaa vikavirtaa olla joitakin milliampeereja. Vikatilanteessa virta kulkee muuta reittiä kuin vikavirtasuojakytkimen valvotun piirin kautta. Kun ero kasvaa tarpeeksi suureksi, vikavirtasuojakytkin toimii ja avaa virtapiirin. Sähköiskun voi silti saada, koska vikavirtasuojakytkin lyhentää sähköiskun aikaa ja estää siten esimerkiksi sydämen toimintahäiriöt.
Vikavirtasuojakytkimen testaus
Kriittisenä komponenttina vikavirtasuojakytkin on testattava säännöllisesti. Yksinkertaisin testi on koestuspainikkeesta tehtävä testi. Napista painamalla vikavirtasuojakytkin pitäisi laueta. Tämä ei tarkoita, että vikavirtasuojakytkin toimisi oikein. Testausväli löytyy valmistajan ohjeesta ja se voi vaihdella paljonkin. Tässä on hyvä tehdä sähkösuunnittelussa sähkösuunnittelijan kanssa valintoja, jos esimerkiksi hakee vaikka 6 kk testausväliä painiketestille. Testipainikkeesta toimineen vikavirtasuojakytkimen voi palauttaa vivusta takaisin normaalitilaan.
Vikavirtasuojakytkin on hyvä myös säännöllisesti mitata asennustesterillä tai erillisellä vikavirtasuojakytkimen testauslaitteella. Laukaisuaika ja laukaisuvirta pitää saada käytettävissä olevasta mittarista luettua.
Koska viimeksi testasit vikavirtasuojakytkimen?
Ota yhteyttä, niin katsotaankuinka voimme auttaa vikavirtasuojakytkimien testauksessa.
Viimeisimmät kommentit