040 5220 112 info@hameensahko.fi

Kun sähköasennuksia tehdään, kuuluu niihin tarkastuksia. Myös käytönjohtajan vaativassa kiinteistössä on tehtävä käyttöönottotarkastus ja varmennustarkastus. Sähkötöiden tekijän vastuulle kuuluu tehdä tarkastus sähköasennuksille ennen niiden käyttöönottoa. Vähäisiksi katsottavien töiden osalta, kuten yksittäisen asennuskalusteen lisäys, ei edellytetä käyttöönottotarkastuspöytäkirjaa. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä pöytäkirjaa vähäisistäkin töistä, tarkastustulokset on kuitenkin kysyttäessä luovutettava tilaajalle ja käytönjohtajalle

Käyttöönottotarkastus

Oli kyseessä sähköasennuksesta isompi kokonaisuus tai osa, on asennuksille tehtävä käyttöönottotarkastus ja pöytäkirja.

Käyttöönottotarkastuksen voi tehdä ainoastaan sähköalan ammattihenkilö.

Käyttöönottotarkastukseen kuuluu silmämääräinen tarkastus, testauksia ja mittauksia. Mittauksia ovat mm. oikosulkuvirran mittaus, maadoitusjohtimen jatkuvuuden mittaus, eristysvastuksen mittaukset, vikavirtasuojakytkimien mittaus, kiertosuunnan toteaminen.

Asennustyön edetessä on muistettava tehdä aistinvaraista tarkastusta koko ajan. Tällä varmistetaan myös rakenteiden sisään jäävien sähköasennuksien turvallisuus ja asianmukaisuus.

Tarkastuksesta tehdään käyttöönottotarkastuspöytäkirja. Siihen löytyy valmis pohja ST-kortistosta. Eikä sitä mikään estä tekemästä itsekään. Varsinaista muotoa ei ole säädetty. Käyttöönottotarkastupöytäkirjasta on kuitenkin löydyttävä tietyt asiat, mm. kohteen yksilöintitiedot, sähköurakoitsijan yhteystiedot, sähkötöiden johtajan yhteystiedot, selvitys säännöksistä ja määräystenmukaisuudesta, sovelletut standardit, yleiskuvaus tarkastusmenetelmistä, tarkastusten ja testausten tulokset sekä tarkastuksen tekijän allekirjoitus. Pöytäkirja luovutetaan sähkötyön tilaajalle. Käytönjohtokohteessa myös käytönjohtajalle luovutetaan pöytäkirja.

Käytönjohtokohteissa missä on esimerkiksi Granlund Manager huolto- ja kunnossapito-ohjelmana käytössä, voisi vähäisistä töistä tehdä käyttöpäiväkirjaan merkinnät tarkastuksesta ja mittauksista. Tämä käytäntö kannattaa sopia tilaajan ja käytönjohtajapalveluiden kanssa erikseen.

Varmennustarkastus, milloin se tarvitsee tehdä käytönjohtokohteessa?

Käytönjohtokohteessa varmennustarkastus tulee tehtäväksi muutosalueella, jonka suojaavan ylivirtasuojan koko on yli 250 ampeeria. Tällöin katsotaan muutoksen tai laajennuksen sähköasennuksen olevan merkittävä.

Räjähdysvaarallisissa ja lääkintätiloissa on poikkeuksia rajaan. Nämä muutokset ovat yleensä sellaisia, että ne ovat monimutkaisia ja sijaitsevat tiloissa, missä ei yleensä pääse sähköasennuksia vahingossa tekemään.

Varmennustarkastuksen tekee valtutettu tarkastaja. Tästä tarkastaja laatii tarkastustodistuksen, ja kiinnittää tarran pääkeskukseen. Kohteen haltijan on säilytettävä varmennustarkastuksen tarkastustodistusta vähintään kymmenen vuotta.

Käytönjohtokohteissa toimenpidelistalla seurataan varmennustarkastuksen havaintojen korjauksen tilannetta ja tilannetta tarkkaillaan käytönjohtokierroksilla.

Varmennustarkastuksen tarkastustodistus säilyy hyvin esimerkiksi Granlund Managerissa.