image007

Maalaamon ilmanvaihtokoneen yksi moottoreista piti voimakasta ääntä ja kävi muita moottoreita selvästi lämpimämpänä. Aiemman lämpökuvauksen perusteella oli päädytty tekemään moottorin käämintä uusiksi. Käämityksen uusinnan jälkeen oireet olivat palanneet takaisin muutaman kuukauden käytön jälkeen.

Teimme kohteessa sähkönlaadun mittauksen ja samalla tarkistettiin tämän moottorin tilanne lämpökameralla. Moottorin lämpötila oli taas yli 100 astetta, kun muiden vastaavien moottoreiden lämpötilat olivat noin 50 asteessa.

Olisi ollut helppo todeta tutkimatta, että käämitys olisi tehtävä uudestaan, mutta päädyimme tutkimaan asiaa hiukan tarkemmin. Laitteistoon tutustuessa havaitsimme, että moottoria ohjataan taajuusmuuttajalla, jonka säätö tehtiin maalaamon puolelta potentiometrillä. Potentiometri tuntui käteen hiukan erilaiselta kuin vieressä olevan vastaavan maalauslinjan potentiometri. Potentiometri oli mekaanisesti hiukan vaurioitunut ja se mahdollisti taajuusmuuttajan taajuuden säädön nousta 55 Hz:iin. Eli viallisen säätöpotentiometrin takia ilmanvaihtokoneen moottoria ajettiin koko ajan ylikierroksilla. Luonnollisesti tämän takia moottori kävi kuumana. Kun taajuussäätö pudotettiin 45 Hz:iin, niin moottorin pintalämpötila laski puolessa tunnissa 40 astetta, kuten alla olevat kuvat osoittavat.

Tämä tapaus toimi taas hyvänä muistutuksena, ettei lämpökamera itsessään ratkaise mitään ongelmia. Kuka vaan osaa käyttää lämpökameraa pienellä harjoittelulla, mutta ammattitaito määritetään vasta lämpökuvien analysoinnin ja kuvattavan kohteen tuntemisen kautta.

Vikaa hakiessa tulee muistaa, mikä on syy ja mikä seuraus havaitulle ongelmalle.

#lämpökuvaus #taajuusmuuttaja #oikosulkumoottori